Kümned erivajadustega inimesed on saanud paremad elutingimused

25. sept. 2021

Pärnu linn osaleb projektis „Puuetega inimeste eluaseme füüsiline kohandamine“, mille käigus kohandatakse sügava või raske puudega inimeste eluruume nende vajadustele vastavaks.
Äsja lõppes projekti esimene, 2018. aastal alanud, toetusvoor, mille käigus kohandati Pärnus 32 erivajadustega inimese eluruumid neile sobivaks.

Projekti mõte on võimaldada puuetega inimestele paremaid elamis-, õppimis- ja töötamistingimusi ning suurendada seeläbi nende iseseisvat toimetulekut. Eluruumide kohandamisega paranevad inimeste võimalused iseseisvalt kodus ringi ja kodust välja liikuda või teha seda vähese toega, samuti suutlikkus eluruumides omal käel toimetada, näiteks saada ise hakkama esmavajalike hügieenitoimingutega.

Pärnu linnavalitsuse puuetega inimeste hoolekande peaspetsialist Kärolin Nirk ütleb, et põhilised kohandamised erivajadustega inimeste kodudes ongi seotud ennekõike inimeste liikuvuse parandamise ning iseseisva tualetis käimise ja pesemise võimaldamisega. „Linn on aidanud inimestel kohandada vannitube, paigaldada elamistesse kaldteid, trepironijaid ja tõstukeid, teha ukseavasid laiemaks, paigaldada kodudesse käsipuid,“ toob Nirk välja.
Eluruume on kolme aasta jooksul muudetud inimese erivajadustele vastavaks väga erinevas eas pärnakatel – lastest vanaduspensionärideni. Keskmine kohandamise toetussumma ühe taotleja eluruumide kohta on olnud 5000-6000 eurot.

Projekti „Puuetega inimeste eluaseme füüsiline kohandamine“ toetab Euroopa Regionaalarengu Fond, linna omaosalus on 15 protsenti. Projekti esimeses voorus sai Pärnu linn puuetega inimeste eluruumide kohandamiseks fondilt toetust 160 574,72 eurot ning linn ise panustas 29 345,28 eurot ehk kokku kulus 189 920 eurot.
Pärnu linn osaleb sama projekti teises ja kolmandas vooruski. Teine taotlusvoor on samuti peagi lõppemas ning selle taotlusvooru perioodil parandati elamistingimusi 39 sügava või raske puudega Pärnu inimese kodus. Teise vooru eelarve maht on 215 108 eurot, sellest summast on 182 841,80 eurot on toetus ja linna osalus 32 266,20 eurot.

„Kolmandas taotlusvoorus on plaanis teha kohandusi 15 kodus. Kolmanda vooru kogumaksumus 85 608 eurot, sellest 72 766,80 eurot on toetusraha ning 12 841,20 eurot Pärnu linna omaosalus. Viimases voorus ettevõetavad kohandustööd tuleb ära teha tuleva aasta oktoobri lõpuks,“ ütleb Nirk.
Projekti „Puuetega inimeste eluaseme füüsiline kohandamine“ taotlusvoorud on nüüdseks lõppenud, kuid eluruumi kohandamiseks saab toetust taotleda ka Pärnu linnalt.