Tulevik toob Munamäe nõlvale kelgurenni ja parki dinosauruse munad

11. okt. 2021

Pärnu linnavalitsus soovib Pärnu südalinnas asuva Munamäe ümbrust ühes rulapargiga lähiaastatel uuendada ning selle ettevõtmise tarbeks on valminud Munamäe pargi maastikuarhitektuuri põhiprojekt.

Munamäe park tahab Pärnu linnaaedniku Anu Nurmesalu sõnul põhjalikku värskendamist, üksikute pinkide või kiikede väljavahetamine ei anna tema hinnangul enam erilist tulemust – ala tuleb tervikuna ette võtta.

„Munamäe park on üks Pärnu linna tuntumaid rohe- ja puhkealasid, mis on aastaringselt aktiivses kasutuses. Oleme pargiinventari ja haljastust pidevalt ajakohastanud, aga on ilmne, et see suur 17 910-ruutmeetrine ala vajab kompleksset ümberkujundamist. Kuna olemasoleva rulapargi asendamine moodsa betoonist rulapargiga on päevakorras, on õige aeg võtta plaani ka ülejäänud pargi korrastamine. Eesmärk on luua sinna lastele ja noortele tänapäevased, atraktiivsed ja mitmekülgsed vabaaja veetmise võimalused, säilitades samal ajal maa-ala ajaloolist tausta,“ selgitab Nurmesalu.

Munamäe pargi projekteerimishanke võitnud osaühing Kivisilla koostatud projekt hõlmab lisaks maastikuarhitektuuri lahendusele ka pargiala vee- ja kanalisatsiooniprojekti ning valgustuse- ja elektrivarustuseprojekti.

Elektrivarustuse- ning vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimine ning rajamine loob eelduse (väli)kohviku(te) avamiseks ning parandab ja laiendab Munamäel väliürituste korraldamise võimalusi. Näiteks näeb projekt ette, et pargi Lõuna tänava poolsesse serva, kus praegu on liumägi ja tasakaalurada, võiks tulla välikohvik ühes väikelaste mänguväljakuga. Selles kohas paiknes kunagi püssirohukelder. Fakt, mida ilmselt paljud pärnakad ei tea ega oska täna Munamäel ringi liikudes aimatagi. Tulevase mänguväljaku kattes markeeriks omaaegse püssirohukeldri müüri kohta sinine triip.

Teine perspektiivne kohvikukoht on Munamäe tipp, kuhu metallinstallatsiooni likvideerimise järel saab rajada vaateplatvormiga kohviku nagu siin varemgi oli. Vaatetornis võiks kajastada Pärnu bastionide vööndi ajalugu tutvustavat ekspositsiooni. On ju ka Munamägi jäänuk kunagisest Mercuriuse bastioni muldkehast. Mõistagi tuleb uuendada mäeharjale viivaid treppe ja käsipuid ning parandada nõlval vajunud ja uhutud kohad. Projekt näeb ka kelgurenni ette rajamist mäenõlvale.

Erinevas eas lastele (1-4aastastele ja 4-12aastastele) mõeldud mänguplatse on Munamäe parki kavandatud üsna mitu: igaüks neist isesugune ja värviküllane, erinevate atraktsioonide ja mänguvõimalustega. Inspireerituna pargi nimest, hakkavad mängualasid ilmestama dinosauruse munad ja kujutised ning isegi üks poolenisti liiva kaevatud sauruse skelett. Munakujundit saab näha mujalgi, näiteks on parki on ette nähtud ka munakujuline purskkaev.

Kuna Munamägi on Pärnu keskuslinna populaarseim kelgumägi, piiratakse mänguväljakud osaliselt kunst- või siirdemuru kattega kaetud kujundlike nõlvadega, et nii kelgutajatel kui mängijatel oleks ohutu lustida.

Uued prügikastid, jalgrattahoidjad ja välitualett, senisest oluliselt rohkem istepinke, joogiveepost, infotahvel ühes ajalooliste fotode, pargivaadete ja -plaanidega, puitterrassidega varjualused ja lamamistoolid – kõik need leiavad rekonstrueeritud pargis koha.

Linnaaedniku sõnul tahab korrastamist pargi Siinmaa-aegne vabakujunduslik teedevõrk ning värskendada tuleks kogu pargiala haljastustki. „Parki ääristatavad alleed säilitatakse ja puudele tehakse hoolduslõikus. Pargialale kavandatud istutusalad lehtpõõsaste, püsikute ja sibullilledega annavad võimaluse tunnetada aastaaegade vaheldumist ning need on kogu aeg dekoratiivsed,“ räägib Nurmesalu.

Olemasolev korvpalliväljak on oma väljanägemisega pargiruumi juba tänagi sobiv ning seal suuri muutusi projekt ette näe, küll on selge, et rulapargi tänane inventar oma maapealse massiivsusega mõjub ajaloolises pargis liialt domineerivalt. „Muinsuskaitseamet, kellega me kõik Munamäe pargialaga seotud projekteerimis-, ehitus- ja kaevetööd kooskõlastame, peab sinna sobivaimaks lahenduseks betoonparki ning betoonist skate-park on ka Pärnu noorte ootus,“ räägib Nurmesalu.

Kuna Munamäe pargi loodeosa, kus rulapark ja korvpalliväljak paiknevad, on oma loomult pargi aktiivseim osa, sobib sinna hästi virgestusala. Projekti järgi tuleks virgestusalale erinevad treeningpingid ja istepingid ning nii korvpalliväljaku kui skate-pargi kõrvale puidust lamamislavatsid.

Munamäe pargi maastikuarhitektuuri põhiprojekti koostamine läks maksma pea 60 000 eurot. Projekti olemasolu annab linnale võimaluse sobiva toetusmeetme avanedes pargiala rekonstrueerimiseks toetust taotleda.

Pärnu linnapea Romek Kosenkraniuse sõnul saaks Munamäe pargiala uuendada etapiviisiliselt: esimesena teha valmis betoonist skate-park ning seejärel rekonstrueerida ülejäänud ala. Munamäe otsa plaanitud kohviku rajamiseks on mitmeid lahendusi, üks neist võib olla ka erapartneri kaasamine.

Kohvik-vaatetorni ja betoonist monoliitse skate-pargi projekteerimishanke on linn välja kuulutanud, pakkumiste esitamise tähtaeg on 25. oktoober.