Vallikääru arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Studio Argus töö “Laululind”

25. apr. 2024
Žürii, mida juhtis Pärnu abilinnapea ja Valimisliit Pärnu Ühendab liige Silver Smeljanski, tõstis võidutöö puhul esile selle õhulisust ja „pärnulikkust“. Kontsertpaiga abihoone on kavandatud valli ette, läbi õhulise lava on säilitatud vaade bastionile. Sissepääs Rüütli tänavalt on hästi lahendatud, võidutöö sobitub hästi piirkonnaga.
Konkursi eesmärgiks oli valida parim arhitektuurne, kasutusfunktsioonile ja linnaehituslikult sobivaim lahendus vabaõhulava, pealtvaatajate istumisala ja abihoone rajamiseks ajaloolisse bastionaalvööndisse. Võidutöös on kolmest küljest metallpostidele toetuv varikatus paigutatud Luna bastionis paikneva ovaalse väljaku tagumisesesse ossa, jättes piisavalt ruumi varikatuse ette näiteks tantsuetenduste või suurema lava jaoks. Varikatus ja abihoone on omavahel läbi katuse ühendatud tervikuks, tagades lava ja abihoone vahelise ühenduse. Varikatuse ja abihoone arhitektuurne vorm on inspireeritud Olev Siinmaa mälestusmärgist, järgides diagonaalis tõusva vormi ideed.
Pealtvaatajate istumisala on paigutatud olemasolevasse alasse, kuid ümber ehitatud ja istepinke laiendatud. Kuna varikatuse ja istumisala vahele on jäetud piisavalt palju ruumi, on võimalik istepinke platsi arvelt juurde paigutada või moodullava suurendada.